Parcarea viitorului hotel Radisson Blu Aurum se va construi anul acesta pe un teren 100% privat, achiziționat de către Rara Hotels. Soluția găsită de către proprietari este atât în beneficiul turiștilor, cât și al locuitorilor brașoveni.

Subiectul parcării viitorului hotel Radisson Blu Aurum este unul dintre subiectele care suscită discuții aprinse printre brașoveni. Zvonurile, coroborate cu frânturi de informații scoase din context au făcut ca în jurul acestui subiect să apară tot felul de știri false. Proprietarii viitorului hotel au căutat și identificat cea mai bună soluție posibilă pentru parcarea Radisson Blu Aurum, care protejează locuitorii zonei centrale în care se află amplasat și oferă o soluție viabilă turiștilor, venind în întâmpinarea acestora cu noi locuri de parcare disponibile. Astfel, la finalul anului trecut, a fost achiziționat un teren de peste 2000 de mp, situat la 300 de metri de hotel (în capătul străzii Lungă), unde vor fi amenajate peste 70 de locuri de parcare. Acestea vor deservi atât clienții hotelului, cât și turiștii și brașovenii care vizitează centrul Brașovului

Conform autorizației de construcție, este necesar a se asigura pentru turiști și salariați un număr de 74 locuri de parcare. În scenariul realizat la momentul depunerii documentației, soluțiile găsite erau închirierea parcărilor publice din proximitate și de la parcarea Regina Maria de lângă Spitalul Militar. Observând însă cât de aglomerate sunt acestea, am considerat că adăugarea a încă 70 locuri rezervate permanent ar duce la un blocaj al centrului istoric al Brașovului și posibil la nemulțumire generală pentru toată lumea: localnici, turiști, autorități.

Răzvan NeamțuFondator Rara Group

Astfel, am început în urmă cu un an căutările unei soluții proprii. Am identificat mai multe variante și în cele din urmă am achiziționat un teren în suprafața de 2049 mp. Descendenții unei familii istorice au revendicat și obținut prin instanța grădina imobilului în care au copilărit, care în anii 1960 fusese transformată în service auto și parcare. Accesul se face din stradă Lungă nr. 14, prin gangul de lângă stația RAT. Poziționarea la doar 300 m de hotel, accesul facil și dorința de a nu aglomera și mai mult zona istorică ne-a determinat să decidem achiziționarea terenului. Am despăgubit utilizatorul de facto al spațiilor în vederea mutării activității celor 5 boxe auto rămase active și urmează să facem lucrări de igienizare și curățare. “

Investiția în parcarea de pe strada Lungă este de 600.000 de euro. Aceasta va avea control acces-ticketing-monitorizare video perimetrală și suprafață interioară, asigurare a unui sistem integrat de acces pentru parcare și grup sanitar, două fluxuri rutiere deservite de o unitate intrare auto și o unitate ieșire auto, model de controller acces conectat cu un dispozitiv de acționare (barieră), taxare într-un singur punct, carduri magnetice (abonament), posibilitate de plată cash sau card. Clienții hotelului, după ce vor lăsa bagajele în zona de drop-off, vor lăsa mașinile în parcare, urmând să fie apoi transportați cu o mașină electrică între hotel și parcare, mașină ce va fi achiziționată în perioada următoare.

Terenul permite amenajarea a 70 locuri de parcare la nivelul solului, vom amenaja un grup sanitar, iluminat și monitorizare video. De asemenea, vom instala un sistem modern de taxare cu plata prin card, cash, sms și ne propunem să dăm spre utilizare locuri de parcare riveranilor, vizitatorilor și brașovenilor. Considerăm că cele 70 locuri de pe str. Lungă, cele 6 locuri din curtea hotelului, cele 3 locuri de parcare închiriate în proximitate vor asigura nevoia hotelului și, în paralel, vor asigura puțin și din nevoia orașului în general

Răzvan NeamțuFondator Rara Group

Investiția în achiziția terenului este de 600.000 de euro, în sistemul de Ticketing și amenajări de 50.000 de euro, valoare ce reprezintă aproape 5% din investiția în construcția hotelului. Această cheltuială nu a fost previzionată și este suplimentară, însă a fost făcută în urmă analizei interne prin care am constatat că necesarul de parcări din centrul istoric este mult mai mare decât poate asigura infrastructurexistentă, însă sperăm că acest lucru se va rezolva în perioada următoare. Aș adăuga nevoia amenajării unor grupuri sanitare  publice în diferite zone ale orașului și în mod obligatoriu în zona parcărilor. Este o dovadă de educație și respect pentru cetățeni. Astăzi sunt câteva, însă marcate foarte discret și dacă cineva are o necesitate fiziologică normală nu are prea multe variante corecte. Suntem un oraș turistic și trebuie să ne respectăm vizitatorii! Suntem totodată un oraș în mijlocul munților și trebuie să trăim ca într-un parc! Doar de noi depinde!

Hotelul Radisson Blu Aurum Braşov va fi finalizat la sfârşitul anului 2021, fiind primul hotel afiliat la brandul Radisson BLU din zona Transilvania. Proiectul este realizat de compania Rara Hotels, parte din Rara Group, deţinută de o familie de braşoveni care vor investi în noul hotel 14 milioane de euro.
Proiectul a fost început în ianuarie 2020, data planificată de deschidere fiind ultimul trimestru din 2021. Hotelul va avea cinci etaje, 111 camere și va cuprinde și un restaurant, un bar la parter, centru de afaceri și conferințe, skybar, o sală de sport, piscină și terase.  Radisson Blu este parte a Radisson Hotel Group, care include Quorvus Collection, Radisson®️, Radisson RED, Park Plaza®️, Park Inn®️ by Radisson şi Country Inns & Suites By CarlsonSM.